Hvert år presenterer KÅKÅnomics en politisk-økonomisk ideolog på 45 minutter.
I 2018 var det Mímir Kristjánsson som presenterte Karl Marx og «Kapitalen». I 2019 var det Trond Birkedal som presenterte Ayn Rand og «De som beveger verden». I 2020 var det Kalle Moene som presenterte John Maynard Keynes og «Keynesianismen», i 2021 var det Victor Normann som presenterte Joseph Schumpeter. I fjor presenterte Torbjørn Røe Isaksen Friedrich Hayek.
I år har den kanskje største av alle økonomer 300 års-jubileum. Det vil si, han så på seg selv primært som filosof. Den skotske filosofen Adam Smith blir i ettertid regnet som det klassiske økonomifagets grunnlegger. Hans bok «The Wealth of Nations» må regnes som en av de mest innflytelsesrike bøker som noen gang er skrevet, skrev Einar Lie nylig i en kronikk i Aftenposten, hvor han reflekterte over økonomifagets rolle i arven etter Adam Smith, hvis eneste bok i tillegg til «The Wealth of Nations» handler om moralfilosofiske spørsmål, om betydningen av selvaktelse og sympati for sine medmennesker for et ha godt liv og skape et godt samfunn.
Smith ble raskt kjent som en forkjemper for fri handel og åpne markeder, og hans teori ble utover 1800-tallet brukt som veiviser til å skape ny politikk. For de moderne markedene som omgir oss, er det en triviell innsikt at de på ingen måte er naturskapte, men formet i lag på lag av kunnskap og politikk. Med Adam Smiths teori i bånn.
Foredrag ved Einar Lie, samfunnsøkonom og professor historie ved UiO, forsket og skrevet om nyere norsk økonomisk historie, hovedforfatter bak «Finansdepartementes historie 1945-65»
Vert: Eirik Løkke, rådgiver i Civita