Det brygger opp til en perfekt storm i norsk helsevesen, med en eldrebølge kombinert med stor mangel på helsepersonell om få år. Samtidig ser vi en rivende utvikling innen kunstig intelligens med potensial til å revolusjonere helsevesenet og gjøre det både både bedre, billigere og mer effektivt. Men det gir også betydelige utfordringer, særlig knyttet til personvern, etikk og mulige medisinske feil.
Hvordan skal vi implementere kunstig intelligens på en trygg måte? Har AI potensial til en total omveltning av helsevesenet som vi kjenner det? Vil det kunne bety en "avpersonalisering" og automatisering av helseomsorgen der fastlegen blir erstattet av en chatbot og sykepleieren av en robot? Hvor langt kan vi - og vil vi gå i denne retningen?
I panelet:
Ishita Barua, lege med doktorgrad i kunstig intelligens i medisin. Prisbelønnet AI-forsker og har vært gjesteforsker ved Harvard Medical School. Forfatter av boken "Kunstig intelligens redder liv - AI er legenes nye superkrefter" som utgis i høst.
Hilde Nagell, statsviter, rådgiver i tankesmien Agenda. Er opptatt av digitalisering og har skrevet boken «Digital revolusjon - hvordan ta makten og friheten tilbake» (2020)
Thomas Laudal, førsteamanuensis ved Handelshøgskolen ved Universitetet i Stavanger. Han har stor interesse for AI og forsker blant annet på effekten av elektroniske hjelpemidler for effektivt i helsesektoren.
Thor-Ole Gulsrud, førsteamanuensis i helseteknologi og prodekan for forskning og innovasjon ved Det helsevitenskapelige fakultet ved UiS
Samtaleleder:
Kristin Aalen, redaktør for kulturkritikk.no og tidligere kulturjournalist i NRK P2 og Stavanger Aftenblad