Tilbake til alle arrangementer

Indisk film som økonomisk, politisk og kulturell maktfaktor

Inderne omfavnet filmmediet fra første stund, og siden starten for over hundre år siden har den reflektert og påvirket indisk kultur og samfunn og tatt opp sentrale tema. Film har vært kalt det tydeligste uttrykket for det moderne Indias sjel, og spiller en større rolle i kulturen enn i de fleste land. Filmene i seg selv er en ting, i tillegg er nesten all popmusikk hentet fra film, og filmstjernene er de største kjendisene.

Dessuten har indisk film, spesielt den Mumbai-baserte filmindustrien (Bollywood), et enormt internasjonalt publikum, spesielt i den ikke-vestlige verden. Slik blir indisk musikk, estetikk, mote, dans, bryllupsskikker, verdier og kjendiskultur spredt - en form for "myk makt". I tillegg til at den spiller en stor rolle for indisk økonomi rent konkret.

Bollywood og den indiske filmindustrien har lenge vært en liberal spydspiss, med (relativt) progressive verdier, ikke minst i forhold til å inkludere den muslimske minoriteten i India. Mye tyder på at dette er ferd med å endre seg under Modis hindunasjonalistiske regjering, med storfilmer hvor hindukulturen feires, og islam og Pakistan blir et viktigere fiendebilde.

Hva betyr filmindustrien og de spin-off effektene den har for landet? Hvilken "myk makt" har den internasjonalt? Hva betyr film for indere, sørasiater og andre innvandrergrupper i diaspora? I hvilken grad kommer den voksende hindunasjonalismen til uttrykk, og blir det vanskeligere å opprettholde de inkluderende og progressive verdiene? Hva har den økte tilgangen gjennom strømmetjenester som Netflix betydd?

Vi inviterer til en uhøytidelig samtale med et allsidig og kunnskapsrikt panel. Se ikke bort fra at du går herfra med litt mer forståelse for indisk film, samfunn og kultur!

Dette er del tre i vår serie med arrangement om India.

I panelet:

Deepika Rai, litteraturviter og filmdistributør, vert for filmstjernen Shah Rukh Khan på hans norgesbesøk i 1999, stod bak Indisk filmfestival Stavanger i 2000, styreleder i Filmklubben InNor Celluloids

Asle Toje, statsviter og kjenner av indisk kultur med mange opphold i landet

Sandeep Singh, journalist og programleder i NRK og TV2, leder av NRK podkasten Musikkrommet og Med all respekt

Øystein Runde, tegneserieskaper og forfatter, vestlending og nynorsk(mis)brukar, stor fan av indisk film

Samtalen ledes av Jørg Arne Jørgensen, festivalsjef og religionsviter med spesiell interesse for India.

Forrige
Forrige
27. oktober

Bankenes superprofitt og renteøkninger for folk flest

Neste
Neste
27. oktober

Søvn, biohacking, arbeidsliv og ledelse