Finansmarkedsfondet presenterer fire prosjekter.
Programleder: Terje Strøm, partner og sjeføkonom NyAnalyse
Husholdninger som investerer i aksjemarkedet
Jens Sørlie Kværner, Handelshøyskolen BI
Vi analyserer samspillet mellom husholdningers investoratferd og aksjepriser. Vi har tre funn:
1) Norske og finske husholdningers realiserte avkastning i aksjemarkedet har bedret seg.
2) En portefølje basert satt sammen basert på investorers karakteristika gir høyere risikojustert avkastning enn standard faktormodeller.
3) Husholdningssektoren bidrar mest til svingninger i aksjepriser relativt til eierandel.
Nordmenn vil at Oljefondet skal stemme grønnere.
Ole–Andreas Næss, Samfunns -og næringslivsforskning AS
Å sikre et grønt skifte for å unngå global oppvarming er en av de største utfordringene i vår tid. Bedrifter står for betydelige utslipp, men samtidig er utviklingen av ny, grønn teknologi, som i stor grad drives av bedrifter, helt avgjørende for å løse klimakrisen. Det er bedriftenes eiere som til syvende og sist bestemmer hvordan disse utfordringene skal håndteres. De fleste eiere av store selskaper har imidlertid små eierandeler, noe som gir dem begrenset innflytelse.
Nordmenn eier derimot sammen verdens største statlige investeringsfond, og har dermed en helt unik mulighet til å påvirke bedrifter globalt. Dette prosjektet har gjennom en spørreundersøkelse blant et representativt utvalg på 3000 nordmenn, som alle er indirekte eiere av Oljefondet, undersøkt hvordan vi ønsker at denne eiermakten bør brukes. Resultatene viser at et stort flertall av nordmenn ønsker å bruke sin eiermakt til å påvirke selskapene til å bli mer miljøvennlige.
Sirkulær finanskoalisjon – Veikart for å utvikle sirkulære produkter og tjenester innen bank, forsikring og investering
Alexander F. Christiansen, Circular Norway
Sirkulær finanskoalisjon er en innovativ plattform som forener aktører fra bank, forsikring og investering for å utvikle kompetanse som fremmer sirkulære produkter og tjenester tilpasset klima- og naturmål, nye reguleringer og nye sirkulære forretningsmodeller. Veikart for sirkulær finansnæring 2.0 er utformet for å harmonisere med eksisterende bærekraftsinitiativer, og strukturen støtter arbeidet med Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), og den tilhørende standarden European Sustainability Reporting Standards (ESRS) E5 som setter krav for ressursbruk og sirkulær økonomi.
EUs Green Deal, klimarisiko og finansmarkedet: Hva bør investorer og kunder vite?
Anne Jortveit, Norsk Klimastiftelse
Formålet med prosjektet var kunnskapsproduksjon, kunnskapsformidling og kunnskapsbasert offentlig samtale om tema knyttet til EUs Green Deal, klimarisiko og finansmarkedene – tema som får større betydning for norsk finansnæring, investormiljø og forbruker. I tillegg ønsket vi å belyse tema knyttet til de store investeringsbeløpene som trengs de neste 10 – 20 årene dersom EU og verden skal nå klimamålene.