Moderne økonomi har et moralfilosofisk fundament. Hvorfor gir vi penger til veldedighet? Hvorfor gidder vi stemme under valg? Hvorfor betaler vi skatt, selv når vi kan unngå det? Hvorfor tar vi hensyn til natur og klima? Hvorfor forteller vi sannheten når vi kan lyve uten konsekvenser? Kort sagt, hvorfor er vi til tider ganske så uselviske og siviliserte borgere?
Økonomer strever med å forklare uegoistiske handlinger, men når man først gjør det, peker man på altruisme og sympati. Vi kan føle glede over andres lykke og smerte over andres lidelse. Det er en enkel nytte-kostnadsanalyse som ligger til grunn, der andres velferd eller nytte inngår i egen nytteopplevelse.
Men det er mange fenomen som ikke kan forklares av konsekvensetikken. Vi føler mange ganger at vi må handle rettferdig og veldedig, selv når den personlige kostnaden overgår den eventuelle gleden vi kan føle av å gjøre «gode» handlinger. Mange ganger handler det simpelthen om pliktfølelse. Hva skjer når økonomene tar plikt inn i likningen...?
Medvirkende:
Tore Ellingsen, professor ved Stockholm School of Economics
Kommentatorer:
Lars Kolbeinstveit, filosof og rådgiver i Civita
Aksel Braanen Sterri, filosof, statsviter og fagsjef i tenketanken Langsikt