Tilbake til alle arrangementer

Helseforetakene og fiksjonsøkonomien

Helseforetaksreformen som ble innført i 2001 førte til store endringer i struktur og finansieringsmodell i norsk helsevesen. Vi fikk et konglomerat av regionale Helseforetak med sine underavdelinger, spesialisthelsetjenester og så videre. Men har helsevesenet blitt bedre?

Blant de sterkeste kritikerne er fagmiljøet rundt den såkalte Motmeldingen som svarte på Helsepersonellkommisjonens NOU 2023:4 "Tid for handling". De lanserte i sommer en rapport under Arendalsuka kalt Fiksjonsøkonomi og feilinvesteringer (utgitt av Oslo legeforening og Redd Ullevål sykehus). Her peker de på at sykehusene står overfor store økonomiske utfordringer. Utgifter til administrasjon og kontroll øker. Mange sykehusprosjekter sliter med overskridelser og ineffektivitet. Og med den digitale Helseplattformen stiger utgiftene til IT betraktelig. Store overskridelser og høye kostnader til nye sykehusbygg gjør at de mindre sykehusene og andre spesialisthelsetjenester i regionene blir presset. Dessuten delegerer helseforetakene stadig flere oppgaver til kommunene, som sliter med å finansiere dette.

Alt dette i en tid der utfordringene i samfunnet tårner seg opp, en aldrende befolkning og høyt sykefravær øker behovet for helsetjenester, med høyere krav til kvalitet, standard og rask behandling.

Dette øker faren for et todelt helsevesen, der de rikeste kjøper seg ut av køene med de beste private tjenestene, mens det offentlige helsevesenet blir enda dårligere.

Fungerer selve foretaksmodellen godt nok? Bør helsevesenet drives etter prinsippet om lønnsomhet?

I panelet:

Kristin Hovland, spesialist i arbeidsmedisin, PhD, leder Oslo legeforening og en del av miljøet rundt Motmeldingen

Lars Kåre Kleppe, overlege ved SUS og ansattrepresentant i styret

Oddvar Kaarbøe, Helseøkonom og professor ved Institutt for økonomi og Institutt for global helse og samfunnsmedisin, UiB, samt professor ved Avdeling for helseledelse og helseøkonomi, UiO, samt nestleder i styret i Helse Vest 

Solveig Grødem Sandelson, journalist og kommentator i Stavanger Aftenblad

Programleder:

Trond Birkedal, daglig leder i Worsøe Kommunikasjon og gjesteskribent i Aftenbladet


 
Forrige
Forrige
25. oktober

Hvor viktig er egentlig olja?

Neste
Neste
25. oktober

Svartmaler vi den nye offentligheten?