Er innovasjonsdistrikt den riktige medisinen?
I flere norske byer og steder popper det opp innovasjonsdistrikt. Oslo Science City, Trondheim Tech Port og Innlandet Science Park er noen eksempler. I Stavanger jobbes det med å utvikle universitetsområdet til Ullandhaug Innovasjonsdistrikt. I Europa er nettopp 149 regioner utpekt av EU til såkalte innovasjonsdaler («innovation valleys»). Det settes millioner av euro bak å utvikle sammenkoblede, inkluderende, likestilte og effektive innovasjonsøkosystemer som skal levere banebrytende innovative løsninger.
Som i fjor kunne Abelias omstillingsbarometer i år melde om at Norge sakker akterut når det gjelder forskningsbasert innovasjon. Vi mangler kompetansen til å få til teknologisk nyvinning og bedriftene er dårligst i Norden på å ta den i bruk. Flere mener at fremtidsrettet verdiskapning best skjer i samskaping mellom akademia, myndigheter, bedrifter, risikokapital og entreprenører i rammen av innovasjonsøkosystem.
Men hvor mange slike miljø trenger et lite land som Norge før vi havner i en konkurransesituasjon om talentene og kapitalen? Hvordan kan og bør disse miljøene samhandle seg imellom for å skape synergier for hele landet? Hvordan kan vi lære av andre land i måten de har utviklet sine innovasjonsdistrikt?
Ordstyrer:
Silje Haus-Reve, professor, Handelshøgskolen ved UIS
Panel:
Anita Krohn Traaseth, konsernleder, DSD
Leo A. Grünfeld, Partner og Research Manager, Menon Economics
Anette Mellbye, direktør, Innlandet Science Park
Rune Dahl Fitjar, professor i innovasjonsstudier og leder for Senter for innovasjonsforskning, UIS