I strømmen av dårlige nyheter om kriger, konflikter, klimakrise og dyrtid fins det lyspunkter. Vi ser gode nyheter innen global helse. Vi lever stadig lenger, og færre barn dør, i både nord og sør. De siste tiårene har den internasjonale vaksinesatsingen bidratt til å halvere barnedødeligheten i verdens fattige land. Langt færre kvinner dør i barsel, og vi har vunnet viktige seire i kampen mot hiv og aids. Kampen mot korona-pandemien var også en suksess med tanke på å mobilisere til felles innsats, både for å forebygge spredning og å lage en vaksine på rekordtid.
Tradisjonen tro kommer Norad til KÅKÅnomics og presenterer status for den økonomiske utviklingen i verdens fattigste land, i år med et spesielt søkelys på global helse.
Vi inviterer også til en panelsamtale der vi blant annet spør: Har suksesshistoriene innen global helse også en bakside? Hvordan påvirker folkehelsen den økonomiske utviklingen i et land? Bør bistand bare handle om målbare resultater, «kostnadseffektivitet» og en tanke om at vi «investerer» i helse for å få best mulig «avkastning» for hver bistandskrone? Norge har lenge spilt en viktig rolle i internasjonale fora og store satsinger innen global helse; hva bør vi satse på framover?
Ingvar Olsen holder innledning.
Panel:
Ingvar Olsen, fagdirektør, seksjon for global helse i Norad
Karoline M. Linde, CEO, Laerdal Global Health
Maria Bakken, prosjektleder i Civita
Eirik Mofoss, leder av tankesmien Langsikt og styreleder i Gi Effektivt
Ordstyrer:
Nina Bull Jørgensen, Seniorrådgiver Norad