Norge topper de fleste statistikker i verden når det gjelder strømproduksjon. Vi er den nasjonen (sammen med Island) som produserer desidert mest strøm i verden pr. innbygger – nesten dobbelt så mye som de neste på lista (Sverige og Canada), og fem ganger så mye som de fleste andre europeiske land. Og vi har jevnlig et solid overskudd. I fjor hadde vi en netto eksport på 18 TWh - mer enn halvparten av Danmarks totale strømproduksjon. Likevel meldes et akutt behov for enorme mengder ny strøm, og det haster. Selv om vi har store planer om havvind, har vi ikke tid til vente til den begynner å produsere, i mellomtiden må vi bygge svært kontroversiell landvind.
Men hva konkret skal elektrifiseres i verdens mest elektrifiserte land? Mye av den eksisterende industrien er allerede drevet av elektrisitet. Men det er store planer om ny strømslukende industri som batterifabrikker og datasentre med aktører som Google og TikTok? Og hva med sokkelen? Er det et klimatiltak å gjøre oljeproduksjonen mer konkurransedyktig ved å elektrifisere den?
Hvis alt du har er en hammer, ser du spiker over alt. Er det slik at kraftlandet Norge er ute av stand til å tenke på annet enn "mer kraft"? Hva med Naturavtalen som vi nylig skrev under på, som krever akutt vern av inngrepsfri natur?
Vi tar diskusjonen om strømforbruk og prioriteringer i norsk kraft- og klimapolitikk.
I panelet:
Kjetil Lund, direktør i NVE
Lars Sørgard, professor i samfunnsøkonomi ved NHH i Bergen, leder av Energikommisjonen 2022-2023
Asbjørn Torvanger, seniorforsker ved Cicero Senter for klimaforskning
Karoline Andaur, generalsekretær i WWF Verdens naturfond
Programleder:
Hilde Øvrebekk, journalist i Stavanger Aftenblad