Morgenbladet i samarbeid med KÅKÅnomics. Del av programserie som skal tas opp for Nrk P2
Pensjonsreformen i 2011 innebar ny tenkning omkring hva pensjon er. Pensjon har blitt mer individuell planlegging og mindre kollektivt ansvar. Det er forskjell på de som «kan» finansmarkedene og finner lukrative pensjonsløsninger, og de med mindre finanskompetanse som holder seg borte fra denne verdenen. Dette kan slå stort ut for pensjonene.
Et annet hovedpoeng i pensjonsreformen er at den gir mer fleksibel pensjonsalder, fra 62 til 75 år, men belønner de som kan stå lenge i arbeid. I og for seg forståelig, men er det slik at man i for stor grad belønner de heldigste av oss, de som kan jobbe lenge fordi de har god helse og givende jobber som ikke sliter dem ut? Mens de som tvinges til å gå av tidlig på grunn av dårlig helse og slitsomme jobber, straffes med urimelig lav pensjon?
Fungerer det norske pensjonssystemet godt nok til å sikre alle en god inntekt å leve av i årene en ikke kan være i lønnet arbeid? Eller er pensjon blitt en ulikhetsmaskin?
I panelet:
Øivind Amundsen, direktør i Oslo Børs
Aksel Braanen Sterri, statsviter og filosof, og fagsjef i tenketanken Langsikt
Ellen Kathrine Nyhus, professor i markedsføring ved Handelshøyskolen ved Universitetet i Agder
Knut Røed, seniorforsker ved Frischsenteret
Programleder:
Maria Berg Reinertsen, journalist i Morgenbladet
Serie – Ulikhetsmaskinene
Hva driver fram ulikheten i Norge? Nå tenker vi ikke først og fremst på de superrike 1 prosent-samfunnet, det er en historie for seg selv. Vi vil heller sette søkelyset på «hverdagsulikheten» og har plukket ut syv av de viktigste ulikhetsmaskinene i Norge i dag:
#1: Skole og utdanning
#2: Kjærestemarkedet
#3: Arbeidsmarkedet
#4: Boligmarkedet
#5: Helse
#6: Pensjon
#7: Arv
#8: Hva gjør ulikhetene med Norge?
Serien er et redaksjonelt samarbeid med Morgenbladet, med Maria Berg Reinertsen som vert og medredaktør