Er vi virkelig i likevekt? Økonomer liker å tenke på mennesker som rasjonelle, egennyttige individer. Og når vi samhandler havner vi i en eller annen likevekt. Tilbud møter etterspørsel, og så videre. Det fine med rasjonalitet og likevekt er at det er enkelt å regne på. Økonomiske lover blir som naturlover å regne, og ikke overraskende har økonomer hentet inspirasjon fra fysikken, der matematiske modeller og likevektslikninger brukes for å forstå og predikere verden.
Ved siden av dette såkalt nyklassiske paradigmet, har det vokst frem en alternativ tilnærming: evolusjonær økonomi. Her henter man inspirasjon fra biologien snarere enn fysikken. Man antar at mennesker har begrenset rasjonalitet og at vi ikke nødvendigvis kun tenker nyttemaksimering. I stedet tenker man seg en verden bestående av lærende individer og organisasjoner som tar beslutninger med utgangspunkt i intuisjon og erfaringer. I dette paradigmet havner vi sjeldnere i likevekt.
Er det enten eller? Hva kan de to tilnærmingene lære av hverandre? Og gir de to tilnærmingene grunnlag for ulik politikkutforming?
Professor Ron Boschma er verdens ledende innenfor evolusjonær økonomisk tenkning. Han kommer til Kåkånomics og forklarer oss hvordan verden ser ut for en evolusjonær økonom og hvilken påvirkningskraft denne tenkningen har fått. Med i samtalen er også Tore Ellingsen, en av Skandinavias fremste økonomer. Han er glad i likevektsteori, men anerkjenner også betydningen begrenset rasjonalitet ikke-maksimerende individer.
Ron Boschma er professor i økonomisk geografi ved Utrecht University og professor II innovasjonsstudier, Universitetet i Stavanger
Kommentarer:
Tore Ellingsen, professor ved Stockholm School of Economics
Karl-Fredrik Tangen, samfunnsgeograf ved Høyskolen i Kristiania
Programleder: Silje Haus-Reve, professor i innovasjon og regionale studier ved Handelshøgskolen UiS