Tilbake til alle arrangementer

Ulikhetsmaskinene #3: Boligmarkedet

Morgenbladet i samarbeid med KÅKÅnomics. Del av programserie som skal tas opp for Nrk P2

Boliger er en stor ulikhetsdriver i Norge. De som – ofte ved støtte fra foreldre – klarer å komme seg tidlig inn på boligmarkedet, spesielt i høykostområder, kan se fram til en mangedobling av verdien, i motsetning til de som kommer sent inn, med høyt lån eller etablerer seg i distrikter hvor boligprisene stagnerer. Mange kommer ikke inn, men leier hele livet. På sikt forsterker disse ulikhetene seg, med mange spin-off-effekter. Alderen på førstegangsfødende går opp, kan det ha sammenheng med at man ikke har råd til en bolig som egner seg for en familie før man blir langt opp i tredveårene?

Før 1980 var ordet «førstegangsetablerere» ukjent, men nå er det over alt. Er det en god ting at unge bør begynne å tenke langsiktig på boligmarkedet fra de går ut av videregående og nærmest tvinges til å bli boligspekulanter i løpet av tyveårene? Hvordan virker det inn på ulikheten? Og hvordan virker det inn på livssituasjonen og den friheten unge tradisjonelt har hatt?

Vi tar diskusjonen om boligpolitikken i Norge som ulikhetsmaskin. Er vi dømt til et boligmarked i byene der leie og renter tar stadig mer av inntekten og der unge voksne blir stadig mer avhengig av foreldrebanken for å komme inn? Bør vi satse på mer statlig regulert boligbygging? Fungerer «eierlinja» i Norge eller bør vi satse mer på et større, regulert leiemarked? Har vi noe å lære fra våre nordiske naboland med sine løsninger?

I panelet:

Roger Bjørnstad, sjeføkonom i LO

Hannah Gitmark, økonom og nestleder Tankesmien Agenda. Forfatter av boken Det norske hjem (2020)

Gisle J. Natvik, professor i økonomi ved BI

Anne Wenche Emblem, førsteamanuensis ved Handelshøyskolen ved Universitetet i Agder

Programleder:

Elida Høeg, journalist i Morgenbladet


SERIE – ULIKHETSMASKINENE

Hva driver fram ulikheten i Norge? Nå tenker vi ikke først og fremst på de superrike 1 prosent-samfunnet, det er en historie for seg selv. Vi vil heller sette søkelyset på «hverdagsulikheten» og har plukket ut syv av de viktigste ulikhetsmaskinene i Norge i dag:

#1: Skole og utdanning
#2: Kjærestemarkedet
#3: Arbeidsmarkedet
#4: Boligmarkedet
#5: Helse
#6: Pensjon
#7: Arv
#8: Hva gjør ulikhetene med Norge?

Serien er et redaksjonelt samarbeid med Morgenbladet, med Maria Berg Reinertsen som vert og medredaktør


Forrige
Forrige
24. oktober

Evolusjonær økonomi

Neste
Neste
24. oktober

Et forsøk på å gjenopplive skattedebatten