Morgenbladet i samarbeid med KÅKÅnomics. Del av programserie som skal tas opp for Nrk P2
Boliger er en stor ulikhetsdriver i Norge. De som – ofte ved støtte fra foreldre – klarer å komme seg tidlig inn på boligmarkedet, spesielt i høykostområder, kan se fram til en mangedobling av verdien, i motsetning til de som kommer sent inn, med høyt lån eller etablerer seg i distrikter hvor boligprisene stagnerer. Mange kommer ikke inn, men leier hele livet. På sikt forsterker disse ulikhetene seg, med mange spin-off-effekter. Alderen på førstegangsfødende går opp, kan det ha sammenheng med at man ikke har råd til en bolig som egner seg for en familie før man blir langt opp i tredveårene?
Før 1980 var ordet «førstegangsetablerere» ukjent, men nå er det over alt. Er det en god ting at unge bør begynne å tenke langsiktig på boligmarkedet fra de går ut av videregående og nærmest tvinges til å bli boligspekulanter i løpet av tyveårene? Hvordan virker det inn på ulikheten? Og hvordan virker det inn på livssituasjonen og den friheten unge tradisjonelt har hatt?
Vi tar diskusjonen om boligpolitikken i Norge som ulikhetsmaskin. Er vi dømt til et boligmarked i byene der leie og renter tar stadig mer av inntekten og der unge voksne blir stadig mer avhengig av foreldrebanken for å komme inn? Bør vi satse på mer statlig regulert boligbygging? Fungerer «eierlinja» i Norge eller bør vi satse mer på et større, regulert leiemarked? Har vi noe å lære fra våre nordiske naboland med sine løsninger?
I panelet:
Roger Bjørnstad, sjeføkonom i LO
Hannah Gitmark, økonom og nestleder Tankesmien Agenda. Forfatter av boken Det norske hjem (2020)
Gisle J. Natvik, professor i økonomi ved BI
Anne Wenche Emblem, førsteamanuensis ved Handelshøyskolen ved Universitetet i Agder
Programleder:
Elida Høeg, journalist i Morgenbladet
SERIE – ULIKHETSMASKINENE
Hva driver fram ulikheten i Norge? Nå tenker vi ikke først og fremst på de superrike 1 prosent-samfunnet, det er en historie for seg selv. Vi vil heller sette søkelyset på «hverdagsulikheten» og har plukket ut syv av de viktigste ulikhetsmaskinene i Norge i dag:
#1: Skole og utdanning
#2: Kjærestemarkedet
#3: Arbeidsmarkedet
#4: Boligmarkedet
#5: Helse
#6: Pensjon
#7: Arv
#8: Hva gjør ulikhetene med Norge?
Serien er et redaksjonelt samarbeid med Morgenbladet, med Maria Berg Reinertsen som vert og medredaktør