Tilbake til alle arrangementer

Har økonomer for stor makt over økonomifeltet?

Det moderne samfunnet virker å være innvevd i økonomisk tenkning. Markedstenkningen sprer seg til stadig nye arenaer. Vi er ikke borgere lenger, vi er "brukere" eller "kunder". Vi blir alle mer eller mindre spekulanter som "investerer" i bolig, utdanning og så videre.

At det nyklassiske økonomiske paradigmet er for snevert, er en tilbakevendende kritikk. Homo economicus - det økonomiske mennesket - er et nyttemaksimerende enkeltindivid som foretar rasjonelle valg. Men vi er jo mer enn det? Hvor blir det av mer filosofiske, kulturelle, historiske og sosiologiske perspektiv på penger og økonomi? Hva kan andre fag og tilnærminger bidra med i økonomifaget og økonomisk tenkning?

I panelet:

Karl-Fredrik Tangen, samfunnsgeograf ved Høyskolen i Kristiania og bidragsyter i boken Norske skyldnere (2024)

Celine Brøndmo, filosofistudent ved UiO, ansatt i Rethinking Economics Norge, bakgrunn fra Copenhagen Business School og privat næringsliv

Morten Tønnesen, professor i filosofi ved Universitetet i Stavanger, medforfatter av "Hva Arne Næss kan lære oss om økonomifagets tverrfaglighet" (Norsk filosofisk tidsskrift 2024).

Eirik Magnus Fuglestad er sosiolog og forsker II ved Ruralis

Torfinn Harding er professor i økonomi ved Universitetet i Stavanger


 
Forrige
Forrige
23. oktober

Er Perspektivmeldingen blitt en ulykke for norsk politikk?

Neste
Neste
24. oktober

Konferansen for økonomisk politikk: Uro, overflod og omstilling