Tilbake til alle arrangementer

Kristin Halvorsen intervjuer Kalle Moene om et moraløkonomisk liv

Karl Ove «Kalle» Moene blir 75 år den 18. oktober. I fjor gjorde Kristin Halvorsen et gnistrende intervju på Fiskepiren med oljefondsjef Nicolai Tangen. Det er kanskje bare Kalle Moene som kan toppe en slik samtale. Han hater riktig nok å snakke om seg selv, men siden han en gang forlovet seg til oss om å stille på alt vi ber han om, så er det nå i boks, til glede både for Kristin Halvorsen og alle KÅKÅnomics-gjengere. Men vi måtte love at det skulle handle mest mulig om moraløkonomi og fremtid.

Til de som ikke måtte vite: Kalle Moene er Norges mest markante samfunnsøkonom, og har utvilsomt også vært en av landets viktigste intellektuelle de siste tiårene. Han er en av disse få som klarer å formulere en overordnet samfunnskritikk som er forståelig for folk flest, en som alltid opptrer med et moraløkonomisk fagkompass på toppen av vårt nasjonale intellekt og Norges handlinger, som han en gang har sagt er «kollektivt forgiftet av hydrokarboner». På Wikipedia står det at han er kjent som en original tenker med en spiss penn.

Men enhver KÅKÅnomics-gjenger vet også at bergenseren Kalle Moene ikke har sin make på scenen - en munnrapp kraft med tenksom tilstedeværelse, ofte i tigerskjorte med håret rett opp. Han er blitt kalt en prangende punker, etter et av sine økonomiske forbilder, Torstein Veblen, klassikeren som Kalle selv skal presentere under årets festival (onsdag 23. oktober), som i Theory of the Leisure Class, fra 1899, lanserte begrepet «prangende forbruk».

Få har betydd like mye for KÅKÅnomics, han fikk den første KÅKÅnomics-prisen i 2019. Han har for øvrig mottatt de fleste viktige formidlingspriser i landet. Vi kan ikke annet enn å anbefale folk om å møte opp til denne enestående jubileumssamtalen, som blir vår enkle og kritiske feiring av Kalle Moene.

Kristin Halvorsen, direktør i Cicero Senter for klimaforskning, tidligere kunnskapsminister og finansminister, i samtale med Kalle Moene, 75-års jubilant og professor emeritus i samfunnsøkonomi ved UiO


 
Forrige
Forrige
24. oktober

Ulikhetsmaskinene #4: Arbeidsmarkedet

Neste
Neste
24. oktober

Klassekampens lille maktutredning!