Morgenbladet i samarbeid med KÅKÅnomics. Del av programserie som skal tas opp for Nrk P2
Norge er blant landene i verden med de laveste lønnsforskjellene, lav ledighet og høy arbeidsdeltagelse. Likevel er det visse trekk som kan skape bekymring.
Lønnsforskjellene blir større. Og lederlønningene, også i det offentlige, har skutt i været. De som allerede hadde høy lønn har hatt en formidabel lønnsvekst siden 2008, mens de lavtlønte nesten ikke har opplevd økte inntekter. Andelen i lavtlønnsjobber øker, hver tiende lønnsmottaker, ofte kvinner og innvandrere, hadde mindre enn 350 000 i årslønn i 2020. Flere barn vokser opp i fattigdom.
Vi har også et ganske kjønnsdelt arbeidsmarked. Menn jobber i det private næringslivet med høyere lønn enn kvinner som stort sett jobber i det offentlige. Kvinner jobber også mer deltid, gjør mer husarbeid og fungerer som familiens «prosjektledere» - det er påvist at det stort sett er mødrene som holder oversikten over logistikken i hjemmet, alt fra barnebursdager til kleskjøp. Er dette valg samfunnet bør la hver enkelt finne ut av selv? Bør vi hjelpe kvinner å ta mer lønnsomme valg på arbeidsmarkedet, eller er det omsorg som bør lønne seg mer?
Det er også stadig flere unge som faller utenfor. I år 2000 mottok 8000 unge mellom 18 og 29 år uføretrygd, når er det nærmere 22 000. Er arbeidsmarkedet blitt for «hardt» og ekskluderende?
Hvor mye ulikhet tåler vi på arbeidsmarkedet i ett av verden mest egalitære land? Hva kan og bør vi gjøre?
I panelet:
Hege Hellvik, samfunnsgeograf ved Universitetet i Oslo. Forfatter av boka «Jobb mindre – lev mer. Løsninger for et bedre liv og et varmere samfunn» (2024).
Simen Markussen, direktør, Frisch-senteret
Tiril Rustand Halvorsen, rådgiver i Tankesmien Agenda
Øystein Dørum, sjeføkonom, NHO
Programleder:
Maria Berg Reinertsen, journalist i Morgenbladet
SERIE – ULIKHETSMASKINENE
Hva driver fram ulikheten i Norge? Nå tenker vi ikke først og fremst på de superrike 1 prosent-samfunnet, det er en historie for seg selv. Vi vil heller sette søkelyset på «hverdagsulikheten» og har plukket ut syv av de viktigste ulikhetsmaskinene i Norge i dag:
#1: Skole og utdanning
#2: Kjærestemarkedet
#3: Arbeidsmarkedet
#4: Boligmarkedet
#5: Helse
#6: Pensjon
#7: Arv
#8: Hva gjør ulikhetene med Norge?
Serien er et redaksjonelt samarbeid med Morgenbladet, med Maria Berg Reinertsen som vert og medredaktør