Tilbake til alle arrangementer

Styres politikk og økonomi av moralpsykologi?

Vi oppfordrer publikum til å delta på en (anonym) holdningsundersøkelse i forkant av dette arrangementet.

Åpne holdningsundersøkelse


Samfunnet ser ut til å bli stadig mer polarisert. VI ser det samme i mange ulike land: En venstreorientert, urban, velutdannet og progressiv «elite» står mot en mer høyrekonservativ, rural, tradisjonell gruppe av «folk flest». «Somewheres» mot «anywheres», med den britiske forfatteren David Goodharts begreper.

Dette handler dypest sett om forskjellig grunnlag for moral, hevder den amerikanske sosialpsykologen Jonathan Haidt i bestselgeren «The Righteous Mind: Why Good People are Divided by Politics and Religion» (2012). Gjennom analyser av store sett med spørreundersøkelser kom han fram til at det fins et spekter av ulike «moralske intuisjoner», og at den progressive venstresiden og den konservative høyresiden rett og slett bygger på ulike moralske prinsipper. Venstresiden anklager høyresiden for å legge for lite vekt på omsorg for de svake, mens høyresiden mener venstresiden ikke respekterer tradisjonell moral: lojalitet mot sin gruppe, respekt for autoritet og tradisjoner, samt oppfatningen av at noe er «rent», hellig og ukrenkelig. Og selv om begge parter er opptatt av rettferdighet, er man ikke enig hva som ligger i begrepet! Konflikten blir ekstra betent fordi man - enten det er bevisst eller ikke - oppfatter motparten som mer umoralsk enn en selv.

Men hvis dyptliggende, kanskje medfødte personlighetstrekk avgjør partitilhørighet og ideologisk forankring, bør ikke politikk og økonomi ta hensyn til det? Hvis folk er grunnleggende forskjellige, kan det vel ikke være bra hvis samfunnet legger ensidig vekt på én av disse polene? Er denne forskningen egentlig et forsvar for den gylne middelvei? Kan teorien bidra til å forstå hverandre bedre og minske polariseringen?

For første gang er denne forskningen (Moral Foundations Theory) replisert i en norsk kontekst. Hvordan står det til her til lands? Finner man ulik moral blant velgerne i den norske partifloraen? Kan dette kaste lys over aktuelle verdikonflikter knyttet til for eksempel innvandring, religion, kjønn, likestilling, skole og oppdragelse?

Innledning ved Johannes Due Enstad og Kjersti Thorbjørnsrud

Johannes Due Enstad er historiker og forsker ved Institutt for samfunnsforskning og medforfatter bak artikkelen «Moralske intuisjoner og politiske orienteringer blant norske velgere» (2024).

Kjersti Thorbjørnsrud er sosiolog og forsker ved Institutt for samfunnsforskning. Hun leder et prosjekt om politikk og moral blant norske velgere.

Vert og kommentator: Tom Hetland, kommentator og tidligere sjefredaktør i Stavanger Aftenblad

Kommentator: Torfinn Harding, professor i økonomi ved Universitetet i Stavanger


 
Forrige
Forrige
26. oktober

Nye SUS - status og fremdrift

Neste
Neste
26. oktober

Hvor går grensen mellom vanlig forbruk og luksusforbruk?