Er det på tide at norske stiftelser, filantroper og staten – deriblant Oljefondet, med sine milliarder på bok, spør seg selv: Er de først og fremst opptatt av å sikre nok kapital til framtidig aktivitet, eller å sikre grunnlaget for en god framtid?
Oljefondet er på utrolige 18 800 milliarder kroner, og ifølge Kapital har Norges 400 rikeste blitt 263 milliarder kroner rikere bare det siste året. Norske stiftelser gjør det også godt, med over hundre milliarder kroner i samlet kapital. Alt dette er penger som kunne ha bidratt.
Er vi nordmenn rett og slett for kortsiktige, når vi primært støtter tiltak lokalt? Pengene når normalt lenger i fattige land enn i Norge, og de fleste globale problemer blir før eller siden også et problem lokalt. Klimaendringene, pandemier, krig og flyktningekrise er åpenbare eksempler.
Så bør vi spare for fremtiden eller gi mer i dag? Hva er fordelene med de ulike strategiene? Hvor mye bør en stiftelse uten begrensninger dele ut i dag versus spare for fremtiden? Bør de gi globalt eller lokalt? Behovet for finansiering er enormt.
Innledning ved Eirik Mofoss, leder av tankesmien Langsikt og styreleder i Gi Effektivt
Paneldeltagere:
Kalle Moene, professor emeritus samfunnsøkonomi UiO
Tore Lærdal, eier og styreleder Laerdal Medical
Alexander Stensrud, investor og styremedlem KÅKÅ
Programleder: Hilde Sandvik, journalist