Størrelsen på offentlige utgifter har vokst kraftig gjennom mange år, og er vesentlig høyere enn i våre naboland. Trenger Norge å gå på slankekur?
Offentlige utgifter er høye i Norge sammenlignet med de fleste andre land. Offentlig sektor sysselsetter hver tredje arbeidstaker, og vi bruker mye penger både på stønader til innbyggerne og subsidier til næringslivet. I sin nyeste landrapport om Norge viser OECD til at vi bruker mer penger på sentrale offentlige utgiftsområder som helse, stønader, investeringer og subsidier enn sammenliknbare land. Samtidig ser vi for eksempel at kvaliteten på veiinfrastruktur er lavere enn OECD-snittet, sykefraværet er høyere, og norske barn er betydelig dårligere i lesing og matte enn OECD-snittet.
OECD gir Norge den tvilsomme æren å være «OECD’s public spending champion».
Ja, det er et politisk valg å la offentlig sektor ivareta mange oppgaver på vegne av fellesskapet. Men dette forklarer ikke hele bildet, for våre naboland med tilnærmet lik oppgavefordeling klarer seg med betydelig færre milliarder.
Hva er hensiktsmessig størrelse på offentlig sektor og offentlige utgifter? Kan offentlig sektor bli for stor? Kan velferden blir for raus? Og får vi nok igjen for pengene?
I panelet:
Knut Røed, seniorforsker ved Frischsenteret for Samfunnsøkonomisk forskning ved Universitetet i Oslo
Kari Elisabeth Kaski, stortingspolitiker for SV, medlem av finanskomiteen
Øystein Olsen, Civita, tidligere Sentralbanksjef og direktør i SSB
Programleder:
Hilde Singsaas, direktør i Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ)
Flere deltakere TBA
Et program i samarbeid mellom KÅKÅnomics og Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ).