At olje og gass har vært viktig for den norske velferdsstaten, er det ingen uenighet om. Men hvor avhengig er vi av videre leting for å opprettholde velferdsnivået i Norge?
Den dominerende oppfatningen er at vi er avhengig av stadig mer leting på norsk sokkel for å sikre fremtidige inntekter. To av tre nordmenn tror at leting etter nye olje- og gassforekomster er viktig for fremtidig velferd i Norge. Men hvor avgjørende er egentlig mulige nye olje- og gassfelt for fremtidig norsk velferd?
Sammen med Ådne Cappelen (SSB) og Emil Karlsen (SSB og NMBU) har professor Knut Einar Rosendahl ved Handelshøyskolen ved NBMU nylig utarbeidet en analyse av hvilken betydning eventuelle nye olje- og gassfunn får for norsk velferd i årene som kommer. Den viser at videre leting har beskjeden betydning for velferden fremover. Hva ligger til grunn for økonomenes vurderinger? Og hva kan deres konklusjoner bety for oljepolitikken fremover? Det får du høre mer om i innledningen til Rosendahl.
Etter den vil sjeføkonom Harald Magnus Andreassen (SpareBank1 Markets) og postdoktor Katinka Holtsmark (Økonomisk institutt, Universitetet i Oslo) delta i samtale med Rosendahl.
Til slutt blir det en politisk samtale der vi blant annet spør om vi må vi forvente en drastisk endring i levestandarden vi har blitt så vant til. Eller kan velferdsstaten Norge bestå selv etter at oljealderen er forbi? Er enda mer penger til oljefondet en god nok grunn til at Norge skal se bort fra begrensningene Parismålene setter når det gjelder utvikling av nye olje- og gassfelt?
Programleder: Anne Jortveit, nestleder i Norsk Klimastiftelse
Innleder: Knut Einar Rosendahl, professor, Handelshøyskolen ved NMBU
Panel:
Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i SpareBank1 Markets.
Katinka Holtsmark, postdoktor ved Økonomisk institutt på Universitetet i Oslo
Sofie Marhaug, stortingsrepresentant for Rødt
Harald Minge, adm. dir. i Stavanger Næringsforening
Et arrangement i samarbeid med klimafestivalen Varmere Våtere Villere.