Tilbake til alle arrangementer

Ulikhetsmaskinene #1: Skole og utdanning

Morgenbladet i samarbeid med KÅKÅnomics. Del av programserie som skal tas opp for Nrk P2

Gratis utdanning, rimelige studielån og støtte fra Lånekassa er grunnpilarer i det norske velferdssamfunnet. Fri tilgang til utdanning skal virke utjevnende på sosiale forskjeller. Men i hvor stor grad har dette fungert når barn fra lavere sosiale klasser får lavere karakterer og tar mindre høyere utdanning enn akademikernes unger? Er den norske skolen et middelklasseprosjekt som favoriserer barn fra hjem med mange bøker i bokhylla?

Kan ulikheten ha sammenheng med at skolene har ulik kvalitet? Forsterkes ulikheten av fritt skolevalg som skaper «eliteskoler» med høyt snitt, og i andre enden skoler som fylles opp med umotiverte elever med lavt snitt, og desto dårligere læringsmiljø? Og hva med privatskolene?

Debatten har også en kjønnsdimensjon. Nå gjør jenter gjør det bedre på skolen enn gutter i alle fag (unntatt gym – enn så lenge), og er i flertall på universitetene. Er menn i ferd med å falle fra?

Skolen har blitt betraktet som en silingsmekanisme, og dermed en driver for ulikhet basert på evner og innsats. Men de siste årene har flere stilt spørsmål ved «meritokratiets tyranni». I hvor stor grad skaper skole- og utdanning urettferdig ulikhet? Og hvordan kan vi motvirke dette?

Deltakere:

Kristin Clemet er daglig leder i tankesmien Civita og tidligere Kunnskapsminister

Ragnhild Lied er utdannet lærer, tidligere leder av Utdanningsforbundet, nå leder av Unio

Mari Rege er professor i samfunnsøkonomi ved Universitetet i Stavanger og forsker blant annet på utdanningsøkonomi

Simon Malkenes er lektor, sakprosaforfatter og aktiv samfunnsdebattant. Han er for tiden stipendiat ved NTNU og medlem av Lærerprofesjonens etiske råd

Programleder: Maria Berg Reinertsen, journalist i Morgenbladet


Serie – Ulikhetsmaskinene

Hva driver fram ulikheten i Norge? Nå tenker vi ikke først og fremst på de superrike 1 prosent-samfunnet, det er en historie for seg selv. Vi vil heller sette søkelyset på «hverdagsulikheten» og har plukket ut syv av de viktigste ulikhetsmaskinene i Norge i dag:

#1: Skole og utdanning
#2: Kjærestemarkedet
#3: Arbeidsmarkedet
#4: Boligmarkedet
#5: Helse
#6: Pensjon
#7: Arv
#8: Hva gjør ulikhetene med Norge?

Serien er et redaksjonelt samarbeid med Morgenbladet, med Maria Berg Reinertsen som vert og medredaktør


Forrige
Forrige
23. oktober

Trenger vi mer oljeleting?

Neste
Neste
23. oktober

Formuesskatten og effekten på de superrike / Can Tax Policy Help Break Wealth Dynasties?