Morgenbladet i samarbeid med KÅKÅnomics. Del av programserie som skal tas opp for Nrk P2
Ifølge buddhismen henger mennesket fast i gjenfødslene ved en kjede av tolv sammenvevde årsaker og virkninger, der det ene ubønnhørlig leder til det andre. Er det på samme måte at vi lett henger fast i ulikhetene? En kjede av syv sammenvevde faktorer - ulikhetsmaskiner? Har du lav utdanning får du mindre inntekt og pensjon, sliter på kjærestemarkedet, får dårligere bokvalitet, økt helserisiko, og barna dine arver lite. Slik forsterkes det og forplanter det seg i generasjonene. Hvor skal vi i så fall bryte kjeden?
Hva er summen av arbeidet til ulikhetsmaskinene? Er det på tide å oppdatere bildet av det egalitære Norge? Finnes det områder der vi trenger mer ulikhet? Og hvordan ser konkret politikk mot økte forskjeller ut? Og når er ulikheten rettferdig?
I panelet:
Hannah Gitmark, økonom og nestleder Tankesmien Agenda
Kalle Moene, professor emeritus i samfunnsøkonomi ved UiO
Øystein Olsen, samfunnsøkonom i Civita, tidligere sentralbanksjef
Programleder:
Maria Berg Reinertsen, journalist i Morgenbladet
Serie – Ulikhetsmaskinene
Hva driver fram ulikheten i Norge? Nå tenker vi ikke først og fremst på de superrike 1 prosent-samfunnet, det er en historie for seg selv. Vi vil heller sette søkelyset på «hverdagsulikheten» og har plukket ut syv av de viktigste ulikhetsmaskinene i Norge i dag:
#1: Skole og utdanning
#2: Kjærestemarkedet
#3: Arbeidsmarkedet
#4: Boligmarkedet
#5: Helse
#6: Pensjon
#7: Arv
#8: Hva gjør ulikheten med Norge?
Serien er et redaksjonelt samarbeid med Morgenbladet, med Maria Berg Reinertsen som vert og medredaktør